четверг, 12 ноября 2015 г.

Маслюк звичайний (Їстівний)


Маслюк звичайний (Boletus luteus L. ex Fr., Suillus luteus (L. ex Fr.) S. F. Gray., Ixocomus luteus (L. ex Fr.) Quél.)
Місцеві назва — козляк, козар. З родини маслюкових (Suillaceae).
Шапка 3-8(10-12) см у діаметрі, напівсферична потім опукло- або плоскорозпростерта, з тупим краєм, каштанова або жовтуватокоричнювата, гола, клейка. Шкірка знімається дуже легко. Пори спочатку білуваті, з віком жовтіють, кутасто-округлі. Спори брудно-жовтуваті, 7-10,5 Х 3-3,5 мкм. Ніжка 3-8(10) Х 1-3 см, щільна, білувата, з віком жовтувата, коричнювата, з кільцем, яке швидко зникає. Кільце пластинчасто-плівчасте, біле, згодом коричнювате, іноді з лілуватим відтінком. М'якуш водянистий, білуватий, з віком жовтуватий, під шкіркою темніший, при розрізуванні на повітрі не змінюється, смак і запах приємні.
Гриб поширений у хвойних лісах Євразії та Північної Америки, завезений на південь Австралії та до Нової Зеландії.
Зустрічається по всій Україні у хвойних (соснових) і мішаних лісах. Збирають у липні — листопаді. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Заготовляють у Прикарпатті, на Поліссі.


Домен:
Еукаріоти (Eukaryota)
Царство:
Гриби (Fungi)
Підцарство:
Вищі гриби (Dikarya)
Відділ:
Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:
Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок:
Болетальні (Boletales)
Родина:
Маслюкові (Suillaceae)
Рід:
Маслюк (Suillus)
Вид:
Маслюк звичайний

Комментариев нет:

Отправить комментарий