Хрящ-молочник перцевий (Lactarius piperatus (Fr.) S. F. Gray) —
умовноїстівний гриб з родини сироїжкових — Russulaceae. Місцева назва — біляк.
Шапинка 5-12(20) см у діаметрі, товстом'ясиста, опукла, потім
увігнуторозпростерта, іноді лійкоподібна, біла, жовтувата, гола, суха, при
натискуванні став вохряно- або рудувато-коричневою. Пластинки молочно-білі,
кремові, з зеленуватим (зрідка синюватим) відтінком. Спори 6,5-9,5 Х 5,5-7,5 мкм. Ніжка 2-8(12) Х
1,5-3,5 см, дуже щільна, біла, гола. М'якуш дуже щільний, білий, при
підсиханні нерівномірно жовтіє, особливо в ніжці біля основи, при розрізуванні
набував зеленуватого відтінку, пекучо-їдкий, без особливого запаху. Молочний
сік білий, на повітрі не змінюється або дуже повільно трохи жовтів чи зеленіє,
пекучо-їдкий.
В Україні поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у листяних (переважно дубових і березових),
хвойних та мішаних лісах; у червні — листопаді. Їстівний гриб.
Використовують свіжим, про запас засолюють після відварювання (відвар вилити).
Використовують при бленореї та сечокам'яній хворобі як сечогінний засіб.
Замість хряща-молочника перцевого часом збирають умовно їстівний хрящ-молочник повстистий — умовно
їстівний гриб дуже низької якості.
Царство:
|
Гриби (Fungi)
|
Відділ:
|
Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
|
Клас:
|
Homobasidiomycetes
|
Підклас:
|
Hymenomycetidae
|
Порядок:
|
Russulales
|
Родина:
|
Сироїжкові (Russulaceae)
|
Рід:
|
Хрящ-молочник(Lactarius)
|
Вид:
|
Хрящ-молочник перцевий
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий