Місцеві назва — підопеньок, козир. Класифікація грибів неоднозначна: одні автори
відносять його до родини лепіотових (Lepiotaceae), інші до рядовкових (Tricholomataceae),
негниючникових (Marasmiaceae), з'ясовано можливу спорідненість опеньок з
тропічним родом грибів з Південно-східної Азії — фізалакрією (Phisalacriaceae). Близько десяти різних видів грибів ототожнювались
як один — Armillaria cf. mellea.
Шапка 2-8(15) см у діаметрі, напівкуляста,
згодом плоскорозпростерта, іноді з горбом у центрі, буро-жовта,
жовтосіро-коричнювата або рудувато-коричнювата, темнолуската, особливо в
центрі, по краю з пластівчастими залишками загального покривала. Шкірка легко
знімається. Пластинки трохи спускаються на ніжку, білуваті, далі світло-бежеві,
рожевувато-кремові, червонувато-коричнюваті. Спори 7-9(10) × 5-7 мкм,
безбарвні, еліпсоподібні, гладенькі.
Ніжка 5-10(18) × 0,4-2,5 см,
щільна, з віком жорстка, вгорі білувата, нижче — кольору шапки або
темніша, пластівчастолуската, з часом майже гола, з білуватим нестійким
кільцем. М'якуш білий, приємний на смак і запах.
Зустрічається по всій Україні, загалом поширений у всій голарктичній області світу. Росте у
листяних і хвойних лісах, садах, на пеньках, стовбурах, корінні дерев та
чагарників великими, тісними групами; паразит. Вражена міцелієм опенька деревина світиться у темряві.
Збирають у вересні — листопаді.
Добрий їстівний гриб.
Використовують смаженим, маринованим, засоленим.
Необхідно враховувати, що в опеньку
містяться речовини (природа їх ще не встановлена), які при частому вживанні
цього гриба можуть викликати більш-менш тяжке захворювання. Розміри і
забарвлення гриба дуже мінливі, тому, збираючи його, треба звертати увагу на
колір пластинок, щоб помилково не взяти отруйний сірчано-жовтий несправжній опеньок.
Царство:
|
Гриби (Fungi)
|
Відділ:
|
Базидіоміцети (Basidiomycota)
|
Клас:
|
Гомобазидіоміцети (Homobasidiomycetes)
|
Порядок:
|
Агарикальні (Agaricales)
|
Родина:
|
Physalacriaceae
|
Рід:
|
Armillaria
|
Вид:
|
Опеньок осінній справжній
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий