вторник, 24 мая 2016 г.

Польський гриб (Їстівний)

Польський гриб (Boletus badius Fr. Xerocomus badius (Fr.) E. J. Gill) Місцева назва — пісочник — гриб родини болетових — Boletaceae.

 Шапка 4-10 (12-15) см у діаметрі, товстом'ясиста, напівсферична згодом опукло-розпростерта, темно-коричнева, різних відтінків, гола, суха, у вологу погоду трохи клейкувата. Шкірка не знімається. Пори кутасті, білуваті, з часом жовтуваті, зеленувато- або оливкувато-жовті, від дотику стають синювато зеленуватими, згодом коричнюватими. Спори 12-16 Х 4,5-6 мкм. Ніжка 4-10(12) Х 1-3(4) см, кольору шапки або світліша, гола чи волокниста, іноді тонко луската, від дотику синіє. М'якуш білий або жовтуватий, під шкіркою темніший, при розрізуванні на повітрі трохи синів, приємний на смак і запах.
Поширений на Поліссі, в Лісостепу та в Прикарпатті. Росте у хвойних і мішаних (з сосною) лісах, переважно на піщаному ґрунті; у липні — жовтні.
Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим (варять, смажать), про запас сушать, маринують. Польський гриб також має лікувальні властивості.


Домен:
Ядерні (Eukaryota)
Царство:
Гриби (Fungi)
Відділ:
Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:
Базидіоміцети (Basidiomycetes)
Порядок:
Болетальні (Boletales)
Родина:
Болетові (Boletaceae)
Рід:
Болетус (Boletus)
Вид:
Польський гриб

Комментариев нет:

Отправить комментарий