вторник, 7 июня 2016 г.

Маслюк модриновий (Їстівний)

Маслюк модриновий (Suillus elegans Schum. ex Fr. Snell. Ixocomus elegans (Schum. ex Fr.) Sing., Boletus elegansSchum. ex Fr., Suillus grevillei) — їстівний гриб родини Маслюкові (Suillaceae).

Шапинка 4-10 (15) см у діаметрі, жовто- або оранжево-коричнева, клейка. Шкірка знімається. Пори жовтуваті, сірувато- або оливково-жовті, дрібні, від дотику рожевіють, потім коричневіють. Спори жовтуваті, 7-10 Х 3-4 мкм, веретеноподібні, жовті. Спорова маса жовтувато-бура. Ніжка щільна, з кільцем, 4-10(12) Х 1-2(3) см, до кільця жовто, нижче — коричнювата. Кільце біле, жовтувате, швидко зникає. М'якуш жовтий, при розрізуванні на повітрі в шапці злегка рожевіє, у ніжці трохи зеленіє. Смак і запах добрі.
Росте у модринових лісах; у липні — жовтні.


Домен:
Еукаріоти (Eukaryota)
Царство:
Гриби (Fungi)
Підцарство:
Вищі гриби (Dikarya)
Відділ:
Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:
Agaricomycetes
Порядок:
Boletales
Родина:
Маслюкові (Suillaceae)
Рід:
Маслюк (Suillus)
Вид:
Маслюк модриновий

Комментариев нет:

Отправить комментарий