пятница, 22 июля 2016 г.

Дощовик їстівний (Їстівний)

Дощовик їстівний (Lycoperdon perlatum Pers., Lycoperdon gemmatum Batsch)  гриб родини печерицевих(Agaricaceae). Місцева назва — курявка, порхавка, морюха, бздюха.

Плодове тіло спочатку майже кулясте, потім обернено-грушоподібне, 2—8 см заввишки, біле, білувате, жовтувато- або сірувато-біле, зовні більш або менш шипасте, всередині спочатку біле, наче вата, при достиганні оливково-червоне, порохняве, достигле з отвором у центрі. Спори 3,5-4 мкм, темно-бурі.
Плодове тіло дощовика їстівного здатне виростати після дощу до 30 см за добу. Тому побутує вислів: «Ростуть немов гриби».
Зустрічається на усіх материках окрім Антарктиди. Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах,степах, на луках.
Збирають гриб з весни до осені. Дуже добрий їстівний гриб у молодому стані, поки м'якуш білий. Використовують вареним і смаженим тільки в день збирання, поки м'якуш чисто білий. Використовують у народній медицині як кровоспинний засіб і при лікуванні нирок.
Дуже подібний до дощовика їстівного неїстівний гриб — дощовик грушовидний, який росте на старих пеньках, гнилих гілках ї стовбурах дерев.


Царство:
Гриби (Fungi)
Відділ:
Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас:
Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок:
Агарикальні (Agaricales)
Родина:
Печерицеві (Agaricaceae)
Рід:
Лікопердові (Lycoperdaceae)
Вид:
L. perlatum

Комментариев нет:

Отправить комментарий