Різні види отруйних грибів з’являються з ранньої весни
і до пізньої осені, у зв’язку з чим і отруєння трапляються протягом усього
вегетаційного періоду. Статистика враховує лише випадки отруєнь, що зумовлюють
тяжкі захворювання або закінчуються смертю. Численні ж випадки отруєнь, у
результаті яких виникає розлад шлунково-кишкової діяльності або інші симптоми
захворювання, здебільшого лишаються незареєстрованими.
Треба зазначити, що і сам потерпілий через свою
необізнаність щодо отруйних грибів не завжди пов’язує з ними виникле нездужання
і часто вбачає в ньому іншу причину. Так, розлад шлунково-кишкової діяльності в
результаті споживання погано висушеного білого гриба звичайно з ним не
пов’язують.
Отруйні гриби залежно від складу й кількості отруйних речовин
здебільшого спричиняють не дуже тяжкі, нетривалі захворювання, з яких найчастіше
є розлад шлунково-кишкової діяльності, що в основному закінчується одужанням.
Проте вони можуть зумовлювати й тяжкі, смертельні отруєння. Слід зазначити, що
результат отруєння грибами залежить також від віку й стану здоров’я людини, кількості
спожитих грибів та споживання їх натщесерце або після іншої їжі.
Відповідне лікування при
отруєнні грибами можливе лише при безпомилковому визначенні виду отруйного
гриба, спожитого потерпілим.
Навесні одним з перших отруйних
грибів з’являється строчок звичайний (Cyromitra esculenta). Цей дуже небезпечний гриб
розвивається в кінці квітня — у травні, в деякі роки у досить великій кількості
в хвойних та мішаних лісах, на узліссі, вздовж доріг.
Деякі збирачі грибів знають
строчок звичайний як умовно їстівний гриб. Проте мало кому відомо, що з ним
пов’язуються випадки небезпечних отруєнь, які іноді закінчуються смертю.
Історія строчка як їстівного
гриба така. Протягом тривалого часу він був одним з улюблених їстівних грибів
у різних європейських країнах, і на міських ринках його вважали досить цінним
грибом. У деяких літературних джерелах ще й тепер строчок звичайний наводиться
як умовно їстівний гриб, який можна споживати після відварювання (без
відвару). Проте за новішими літературними даними, строчок звичайний, навіть
відварений і після того промитий, може спричинити тяжке, а іноді й смертельне
отруєння, у зв'язку з чим в багатьох країнах продаж його на міських ринках
заборонений.
Ще недавно вважали, що строчок
звичайний, як і зморшки, містить тільки гемолітичний токсин — гельвелову
кислоту, яка при відварюванні гриба руйнується, частково переходить у відвар, і
гриб (без відвару) можна вживати в їжу. Але випадки отруєнь відвареним строчком
звичайним, які спостерігалися за останні десятиріччя у різних країнах, навели
на думку, що, крім гемолітичного токсину, гриб містить ще якусь термостійку
отруту.
Щодо якості й кількості
токсичних речовин, які містяться у строчку звичайному, існують різні думки.
Більшість дослідників вважають, що цьому грибу властиві отрути (одну з них
попередньо назвали гіромітрином), які за своєю дією нагадують ті, що має
мухомор зелений (бліда поганка), але природа цих токсинів до останнього часу
остаточно не з’ясована.
Симптоми отруєння строчком звичайним, які виникають через досить тривалий час,
також нагадують ті, що спричиняє мухомор зелений. За кілька годин після споживання гриба (2—6, а іноді й 24
години) з’являється біль у шлунку, головний біль, спрага, нудота, далі сильна
блювота, здебільшого понос (водянистий, з кров’ю та слизом), часто з’являються
ціаноз і загальна слабість, яка поступово збільшується, іноді підвищується температура.
У багатьох випадках через кілька днів хворий одужує, але при тяжкому отруєнні
через один-два дні після споживання гриба з’являються голово кружіння,
порушуються кровообіг і дихання, дуже збільшується, а потім атрофується
печінка, розвивається жовтуха, втрачається свідомість і через кілька днів
(здебільшого 3—5) настає смерть.
Проте деякі дослідники вбачають причину тяжких отруєнь
строчком звичайним у тому, що в їжу потрапляють не свіжі, а зіпсовані плодові
тіла гриба, які не вдається відбракувати під час збору через властивий грибу
темний колір шапки. У старих плодових тілах відбувається розклад
білків, утворюються птомаїни, які й діють, як дуже токсичні речовини. В деяких
випадках при одночасному вживанні кількома особами їжі, виготовленої з
строчка, отруєння (іноді смертельне) спостерігається не у всіх. У висушених
плодових тілах строчка звичайного через півроку отрута зникає, і їх можна
безпечно їсти, в той час як отрути, які містить мухомор зелений, не змінюються и не зникають після висушування і тривалого зберігання.
Вміст отрути у строчку звичайному несталий і нестійкий, він , неоднаковий у
грибах, що зростають у різних країнах, у межах однієї країни в різноманітних
умовах.
Несталу концентрацію отруйних речовин у деяких грибах, як
і в деяких лікарських вищих рослинах, пов’язують з умовами їх зростання, часом
збору тощо. Встановлено, що при зростанні на вологому, багатому на гумус місці
строчок більш отруйний, ніж той, що росте на піщаному сухому ґрунті. У дуже
вологі роки випадків отруєння строчком звичайним трапляється більше, ніж у посушливі.
Відомі випадки, коли строчок звичайний вживають навіть з
відваром без будь-яких шкідливих наслідків. Відсутність одностайної думки про
природу отруйних речовин у строчка звичайного створила йому славу
гриба-загадки.
При отруєнні строчками хворого необхідно госпіталізувати.
Специфічні лікувальні засоби при цьому відсутні, але стан хворого дуже
полегшують промивання шлунку і очищення кишечника (клізма, проносне), особливо, якщо вдається це зробити відразу ж
після вживання гриба.
Рано навесні одночасно з строчком звичайним у хвойних,
мішаних та листяних лісах, у степах, особливо цілинних, розвиваються зморшки,
з яких у нас найбільш поширені їстівний (Morchella esculenta),
конусоподібний (M. conica) та степовий (M. steppicola). Це умовно їстівні гриби, які можна вживати лише після
відварювання, але без відвару. Зморшки містять гельвелову кислоту — гемолізин,
який руйнується при відварюванні та висушуванні. Відварювати рекомендується
не цілі плодові тіла, а розрізані, після відварювання їх слід промити. При
вживанні зморшків з відваром трапляються випадки тяжких отруєнь. Симптоми
отруєння розвиваються повільно і звичайно проявляються через кілька годин (від
8 до 48). Отрута уражує печінку, спричинює нервовий розлад, глибокий сон
хворого чергується з приступами конвульсій. Через 2—3 дні звичайно настає
одужання. Гемолізин особливо тяжко позначається на стані здоров’я виснажених
осіб та дітей. Але й цілком здоровим людям не радять їсти відварені зморшки
кілька днів підряд через те, що незначні залишки гемолізину після відварювання
гриба, нешкідливі при одноразовому вживанні, акумулюються в організмі людини
при повторному вживанні і можуть спричинити отруєння. При отруєнні зморшками
та строчками відсутні специфічні лікувальні засоби.
В літературі описуються явища ідіосинкразії, тобто
виняткової стійкості організму людини проти гемолітичного токсину. У випадку
ідіосинкразії людина при споживанні зморшків з відваром не отруюється.
У кінці квітня — травні в усіх рослинних зонах України, в
лісах, парках, полезахисних смугах, переважно під дубами, зрідка під липою,
можна зустріти дуже отруйний гриб — іноцибе (плютка) Патуйяра (Inocybe patouillardi).
Гриб цей містить отруту мускарин і при вживанні викликає тяжке, іноді
смертельне отруєння.
Молоді білі плодові тіла гриба помилково приймають за
печерицю. Іноцибе Патуйяра легко відрізняється від печериці відсутністю кільця
на ніжці і бежевими пластинками. У печериці ж ніжка з кільцем, пластинки
молодих плодових тіл рожеві, з віком — коричневі.
Крім іноцибе Патуйяра, у
листяних і хвойних лісах усіх
рослинних зон України від весни до
пізньої осені розвиваються численні інші види роду іноцибе,
значна кількість яких теж містить мускарин.
Наприкінці травня — на початку
червня в степовій зоні України, переважно у цілинних
степах, розвиваються, іноді у великій
кількості, дуже отруйні гриби — мухомор степовий, або мухомор Вітадіні (Amanita vittadinii), та ентолома жовто- сиза (Entoloma sinuatum) у травні або на
початку червня в усіх рослинних зонах, у листяних і мішаних лісах, під дубами розвивається
ентолома сіра отруйна (Е. rhodopolium). Ці гриби спричиняють тяжке
отруєння, яке звичайно через кілька днів (2—7) закінчується одужанням Проте,
якщо гриб вживають особи виснажені, хворі або діти, в
результаті отруєння може настати смерть. Природа отрут, які містяться в цих
грибах, не досліджена . Симптоми отруєння, що іноді з'являються через 20—30
хвилин, а здебільшого через 2—3
години після споживання грибів, схожі на симптоми холери: різкі болі в животі,
нудота, блювота, стійкий понос, велика спрага, надмірний піт, слабість,
запаморочення. Такі ж симптоми з'являються при отруєнні деякими іншими
отруйними грибами, які наводяться нижче, наприклад рядовкою тигристою.
У літні, здебільшого посушливі місяці, отруйні
шапкові гриби (як і їстівні) звичайно майже відсутні. Найбільше отруйних
грибів розвивається в осінній
період—від серпні до жовтня, а в
теплу затяжну осінь — до половини листопада.
Найнебезпечнішими серед
отруйних грибів є ті, що містять отруту уповільненої дії. Симптоми отруєння з’являються
через тривалий час, що ускладнює ефективну
боротьбу з ними. Видовий склад таких грибів невеликий, до них належать
смертельно отруйні мухомори: зелений, білий смердючий, білий та павутинних оранжево-червоний.
Деякі з цих отруйних грибів поширені по всій Україні.
Мухомор зелений (Amanita phalloides) розвивається
наприкінці липня —у вересні, іноді і в жовтні в листяних та мішаних лісах під
дубом, буком, ліщиною. У цю ж пору в хвойних лісах трапляється смертельно отруйний мухомор білий смердючий (A. virosa), а в листяних — зрідка мухомор
білий (A, verna).
Молоді плодові тіла згаданих
трьох видів мухомора схожі на молоді плодові тіла печериць, дозрілі ж легко відрізняються
від печериць наявністю піхви біля основи ніжки та білими пластинками. У печериць
піхва відсутня і пластинки у молодих плодових тіл рожевуваті або рожеві, у
старих — коричневі.
Як уже зазначалося, ці гриби
найбільш небезпечні з відомих отруйних. Вони містять отрути — аманітин,
фаллін, фаллоїдин та ін. Особливо токсичним і руйнівним є аманітин. Аманітин
та фаллоїдин діють надзвичайно сильно. Так, якщо хоч одне плодове тіло мухомора
зеленого трапляється серед їстівних грибів, воно може спричинити смертельне
отруєння кількох осіб. Аманітин (поліпептид) — отрута уповільненої дії, уражує
печінку, нирки, судини, викликає гіпоглікемію. Фаллін — гемолітичний, не
стійкий проти високої температури токсин, який руйнується при відварюванні
гриба, фаллоїдин (складний гексапептид) порівняно з аманітином менш токсичний,
але діє значно швидше, ніж аманітин. Обидва токсини розчинні у воді та в
алкоголі. Токсичність аманітину та фаллоїдину не зникає і не зменшується при
нагріванні, висушуванні та тривалому зберіганні гриба.
Симптоми отруєння згаданими
грибами з'являються, як уже зазначалося, через тривалий час (від кількох годин
до 1—2 діб), тобто тоді, коли у потерпілого здебільшого відбулися великі необоротні
органічні зміни і на порятунок немає надії. При отруєнні спочатку з'являється
різкий біль у шлунку, холодний піт, безперестанна блювота, сильний понос
(водянисто-слизистий з кров’ю), далі настають невпинна невтоленна спрага,
нервовий розлад, судороги, параліч вазомоторних центрів, різко послаблюється
діяльність серця, свідомість зберігається до смерті, яка здебільшого настає
через кілька (3—10) днів.
Отруєння цими видами мухомора
подібне до отруєння фосфором або колхіцином. Воно спричинюється до жирового
переродження печінки, нирок і до інших істотних патолого-анатомічних змін. При
отруєнні мухомором зеленим, білим та білим смердючим необхідно госпіталізувати
хворого. При отруєнні цими грибами протипоказаний алкоголь.
За літературними даними,
фаллоїдин містять також деякі види роду
гриби-зонтика, лепіота (Lеріоtа), наприклад гриб-зонтик цегляно-сіро-червоний
(L. hеlvеоlа), який на Україні виявлено в Криму та Одеській області.
Останнім часом на Україні (в
степовій зоні) виявлено ще один смертельно отруйний гриб, близький за зовнішнім
виглядом та розмірами до гриба-зонтика цегляно-сіро-червоного,— гриб-зонтик
коричнево-вишневий (L. brunneo-incarnata). За попередніми даними, гриб містить
нітрили — ціанисті сполуки.
Надзвичайно небезпечним
отруйним грибом в також павутинних оранжево-червоний отруйний (Cortinarius orellanus), який трапляється у вересні —
жовтні у хвойних та листяних лісах здебільшого Західного Полісся. Гриб
викликає тяжке, часто смертельне отруєння. Протягом довгого часу його вважали
їстівним і лише в останні десятиріччя стало відомо, шо він належить до дуже
отруйних. Виявилося, що гриб містить отруту уповільненої дії, в зв’язку з чим
симптоми отруєння з’являються не відразу після вживання страви з цих грибів,
а через кілька (3—14) днів, і це позбавляє можливості своєчасно вжити заходів
по боротьбі з отруєнням. Симптоми отруєння: головний біль, сильні болі в животі
і в усьому тілі, сухість і печія в роті, невтоленна спрага, нудота, блювота,
озноб, але без підвищення температури, тривалий запор. Іноді з’являється висип
на тілі. У випадку тяжкого отруєння виникають судороги і втрата свідомості.
Через 2—4 тижні настає смерть.
Природа отрути, яку містить
павутинник оранжево-червоний, ще не визначена. Специфічних лікувальних засобів
боротьби з отруєнням цим грибом немає.
Особливої уваги як отруйні
гриби заслуговують види родів плютка, іноцибе (Inocybe) та клітоцибе (Clitocybe), які іноді помилково
збирають, приймаючи за печериці, підвищень, опеньок осінній справжній.
Вживання їх призводить до тяжких, зрідка смертельних отруєнь.
З видів роду іноцибе найбільш
отруйний іноцибе Патуйяра (плютка Патуйяра), що розвивається ранньої весни,
та іноцибе волокнистий й інші, які зростають до пізньої осені.
Серед видів роду клітоцибе
спричиняють отруєння клітоцибе червонуватий (Clitocybe rivulosa), клітоцибе знебарвлений (С. dealbata), клітоцибе восковий (С. cerussata), які зустрічаються у листяних
і хвойних лісах, часто в дуже великій кількості. Отруйним є дуже рідкісний вид
— клітоцибе оранжево-червоний (С. olaaria), який зростає на старих пеньках листяних дерев переважно
на півдні України.
Всі зазначені види клітоцибе,
крім клітоцибе оранжево-червоного, мають приємні смак і запах.
Симптоми отруєння мускарином,
що міститься в цих грибах, з'являються іноді вже через півгодини, здебільшого
ж за 1—3 години після вживання грибів. З них характерні такі: сильне звуження
зіниць, почуття жару в голові, уповільнення пульсу й дихання, зниження
кров'яного тиску, підвищення секреторної діяльності (надмірні потіння, виділення
з носа, слини, сліз), але свідомість зберігається.
Деякі види іноцибе містять дуже
багато мускарину, наприклад, у 20 разів більше, ніж мухомор червоний. Для
людини смертельною дозою в 300- 500 мг мускарину. Отруйні всі види
іноцибе та клітоцибе, які містять понад 2% мускарину. Так, іноцибе Патуйяра
містить 6,4—8%, іноцибе волокнистий — 5,3-6,4, іноцибе звичайний — 0,8—3,2,
клітоцибе червонуватий — 5—6, мухомор червоний —0,1—0,28, мухомор пантерний —
0,1—0,2%. Невелику кількість мускарину містять чортів гриб, синяк — дубовик,
сироїжка блювотна, ентолома жовтувато-сиза та деякі види роду гебелома.
Смертельні дози мускарину
містяться в такій кількості свіжих грибів: в 40—80 г іноцибе Патуйяра,
в 60-100 г іноцибе волокнистого, в 50-100 г клітоцибе
червонуватого, в 3000—4000 г мухомора червоного і пантерного.
Отруєння, викликані іноцибе
Патуйяра, відомі з середини минулого століття, проте й досі у різних країнах
земної кулі трапляються випадки отруєнь цим грибом.
Від серпня і до пізньої осені в
листяних і хвойних лісах спостерігається часто у надзвичайно великій кількості
дуже отруйний мухомор пантерний (Amanita pantherina), а з кінця вересня — мухомор червоний (A. muscaria). Мухомора пантерного помилково
приймають за мухомора сірого їстівного або за мухомора червоніючого. Отруєння
цим грибом трапляються часто і бувають дуже тяжкими, іноді смертельними.
Мухомор пантерний відрізняється
від мухоморів сірого їстівного та червоніючого наявністю вузьких кільцеподібних
складок на нижній частині ніжки, прирослою піхвою з вільним, відстаючим краєм,
шапкою з рубчастим краєм і білими пластівцями, у мухомора сірого шапка з
гладеньким краєм, сірими пластівцями і зовсім прирослою піхвою; у мухомора
червоніючого м'якуш при розрізуванні на повітрі червоніє.
Мухомор червоний усі добре знають
— настільки чітко він відрізняється від інших наземних грибів яскравим
забарвленням шапки, у зв’язку з цим отруєння, спричинені мухомором червоним,
трапляються дуже рідко.
Мухомор пантерний і мухомор
червоний містять отрути мускарин і грибний атропін, який називають
мікоатропіном. Ці отрути дуже впливають на центральну та периферичну нервову
систему. Мускарин міститься в названих грибах у невеликій кількості, в зв’язку
з чим має другорядне значення. Мікоатропін, або мускаридин, виявлено в обох
грибах у великій кількості. При вживанні згаданих мухоморів через 0,5—3 години
з’являються симптоми отруєння. Спочатку настає збудження, для якого характерний
істеричний стан, гарячка, запаморочення, що іноді супроводжується
галюцинаціями. При цьому дуже розширюються зіниці, порушуються зір і
координація рухів, прискорюється дихання, зникає слина. Потім настає параліч,
втрата пам’яті, свідомості і людина впадає в глибокий сон. При отруєнні цими
грибами не буває ні блювоти, ні поносу.
Вміст мускарину та мускаридину
й кількісне співвідношення їх бувають різними, що залежить від умов зростання
гриба; іноді при аналізі плодових тіл мухомора червоного майже не виявляється
мускарину.
Одужує хворий звичайно за
кілька днів. Проте, якщо лікування не розпочали відразу після отруєння, може
настати смерть.
Дуже поширений у всіх рослинних
зонах України в листяних і хвойних лісах небезпечний отруйний гриб опеньок
сірчано-жовтий несправжній (Hypholoma fasciculare), який росте на старих пеньках від початку осені до
зими. Опеньок сірчано-жовтий іноді помилково приймають за опеньок осінній
справжній, незважаючи на те, що ці гриби легко відрізняються за кольором шапок
і пластинок. У опенька сірчано-жовтого шапка сірчано-жовта, гола, пластинки
оливково-зелені, а у опенька справжнього шапка сірувато-кремова луската,
пластинки білі або кремові. Опеньок сірчано-жовтий викликав тяжке,
іноді смертельне (у дітей) отруєння.
Зрідка, переважно в західних
областях України та в Криму, у листяних лісах у серпні — вересні росте рядовка тигриста (Tricholoma pardinum). Гриб призводить до тяжкого
отруєння, яке звичайно закінчується одужанням, але іноді, переважно у дітей,
буває смертельним. Симптоми отруєння та перебіг захворювання, викликаного цим
грибом, такі ж, як і при отруєнні деякими видами ентоломи.
Дуже поширені в лісах усіх
рослинних зон України такі отруйні гриби, як опеньок цегляно- червоний
несправжній (Hypholoma sublateritium), що зростає на пеньках листяних дерев від вересня по жовтень, та
гебелома клейка (Hebeloma
crustuliniforme). При вживанні ці гриби спричиняють
більш або менш тяжкий шлунково-кишковий розлад, який швидко закінчується
одужанням потерпілого.
Небезпечними отруйними грибами
є два види печериці, що ростуть переважно у південних районах України та в
Криму: темно-луската отруйна (Agaricus placomyces) та рудіюча отруйна (А. xanthodermus). Ці гриби призводять до
більш-менш тяжкого шлунково-кишкового розладу, який за кілька днів закінчується
одужанням.
Отруйні печериці легко
відрізняються від їстівних жовтим кольором м’якуша в нижній частині ніжки і
неприємним запахом, який нагадує карболку. Плодове тіло печериці рудіючої,
крім того, при дотику яскраво жовтіє, потім рудіє.
Отруйним є також дощовик
несправжній (Scleroderma aurantium).
Вживання його викликає шлунково-кишковий розлад, який швидко проходить. Молоді
плодові тіла дощовика несправжнього зовні нагадують плодові тіла дощовика
їстівного або дощовика шипастого, проте ці гриби легко відрізняються за
кольором внутрішніх тканин (глеби), які у дощовика їстівного (молодого
плодового тіла) ніби ватяні, білі, а у дощовика несправжнього — компактні,
темні, з сітчастим візерунком.
Значний інтерес становлять такі
добрі їстівні гриби, як гнойовики чорнильний, білий (Соргіnus atramentarius, С. comatus), молоді плодові тіла яких
можна варити, смажити, тушкувати, але страви з них не можна вживати разом з
алкоголем, через те що вони діють тоді як отруйні.
Отрута, властива їстівним гнойовикам,
не розчиняється ні у воді при виготовленні страв, ні у шлунку та кишках під
час перетравлювання їжі, але розчиняється в алкоголі. Тому в результаті вживання
алкоголю разом з грибами отрута потрапляє в кров і через 1—2 години, а іноді и раніше з’являються ознаки отруєння, яке проходить
дуже бурхливо.
Симптоми отруєння надзвичайно
характерні, обличчя (крім кінчика носа та вух), а згодом і значна частина тіла
стають фіолетово-червоними, частішає пульс, з’являються почуття жару, велика
спрага, блювота, понос. За кілька годин потерпілий одужує. Дуже важливим є те,
що й наступного дня не можна вживати алкоголю, тому що настає рецидив отруєння
з такими самими симптомами.
Серед трубчастих грибів
отруйним є чортів гриб (Boletus satanas). Отрута, яку містить цей гриб, знищується лише при
дуже тривалому виварюванні його.
Досить
уважно треба ставитись до грибів, які вживають сирими у салатах або тушкують і
смажать без попереднього відварювання; вони часто призводять до більш або менш тяжкого
отруєння. До них належать всі так звані умовно їстівні гриби. Це зморшки, про
які вже згадувалося вище, синяк зернистоногий, деякі види сироїжки та
хряща-молочника, печериця буріюча, мухомор червоніючий, свинуха тонка, рядовки
фіолетова та жовто-червона, клітоцибе сірий. Отруйні речовини, властиві
більшості цих грибів, не досліджені зовсім або визначені частково, але
встановлено, що відварювання знешкоджує отруту. У деяких з них (рядовка фіолетова,
мухомор червоніючий, зморшки) виявлено гемолізин, який при відварюванні
переходить у розчин, в результаті чого плодові тіла знешкоджуються. Промиті
після відварювання гриби можна смажити або тушкувати і безпечно вживати.
Слід зазначити, що існує дуже
цікаве, але ще недостатньо з’ясоване явище
ідіосинкразії до грибів. Полягає воно в тому, що в деяких випадках при
вживанні їстівних грибів з’являються симптоми отруєння, у деяких — вживання
відомих отруйних грибів не викликає отруєння. Так, при вживанні навіть таких
цінних їстівних грибів, як печериця, білий гриб, рижик смачний, настає
отруєння. При наявності у людини ідіосинкразії отруєння їстівними грибами
виявляється у нетривалому захворюванні. Симптомами отруєння є різкі болі в
животі, блювота й понос, що іноді супроводжується сверблячим висипом. Здебільшого
за кілька годин настає одужання.
Явища ідіосинкразії до певних
їстівних грибів, а також стійкість проти отруйних можуть зумовлювати
виникнення безпідставних випадкових відомостей про їстівність та отруйність
цих видів грибів.
До отруєння, іноді навіть дуже
тяжкого, можуть спричинити й найкращі, найцінніші їстівні гриби, якщо вони
вживаються несвіжими. У тканинах несвіжих, лежалих плодових тіл відбувається
розклад білків, у результаті чого утворюються токсичні речовини. Подібний
процес відбувається у несвіжому м’ясі та рибі. Отруєння може настати також при
вживанні зіпсованих сушених та консервованих їстівних грибів, а також грибів,
уражених та пошкоджених іншими грибами-паразитами та пліснявими.
Значну кількість грибів, які не
містять отрут, все ж відносять до неїстівних через поганий смак, що не
змінюється навіть при відварюванні. Це — гірчак, боровик неїстівний, лускач,
боровик пурпуровоспоровий, лисичка несправжня та деякі інші.
Комментариев нет:
Отправить комментарий