Зморшок їстівний
(Morchella esculenta Pers.) — вид грибів із родини Morchellaceae. Місцева
назва — ковпачок, сушеребок.
Шапка 3-6 см заввишки, яйцеподібна, пориста, жовтокоричнева,
жовто-бура, з порожниною. Спори 16-20 × 10-12 мкм. Ніжка видовжена 2-4 × 1-2
см, білувата, клейкувата, зморшкувата, порожня. М'якуш білий, з приємним
запахом.
Поширений по всій Україні, росте на узліссі, в садах; навесні (квітень).
Умовно їстівний гриб.
Використовують свіжим лише після 10-15-хвилинного відварювання (відвар
вилити). Про запас сушать, висушені гриби можна використовувати тільки через
три місяці. У зморшках міститься отруйна гельвелова кислота, яка під час
варіння переходить у відвар. При
вживанні останнього настає гемоліз крові.
Замість зморшка їстівного часом помилково збирають смертельно отруйний
грибстрочок звичайний.
Домен:
|
Еукаріоти (Eukaryota)
|
Царство:
|
Гриби (Fungi)
|
Відділ:
|
Аскоміцети (Ascomycota)
|
Порядок:
|
Pezizales
|
Родина:
|
Зморшкові (Morchellaceae)
|
Рід:
|
Зморшок (Morchella)
|
Вид:
|
Зморшок їстівний
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий