понедельник, 16 ноября 2015 г.

Сироїжка їстівна (Їстівний)


Сироїжка їстівна (Russula vesca Fr.) Місцеві назви — підпенька, голубінка. З родини сироїжкових — Russulaceae.
Шапка 5-10 см у діаметрі, напівкуляста, опукло-подушкоподібна, згодом плоско- або увігнуторозпростерта, щільном'ясиста, сірувато-червонувата або сірувато-рожево-коричнювата, найчастіше з лілуватим відтінком, часом у центрі рудувато-оливкувата, з тонким, гладеньким краєм, гола, клейкувата, при висиханні матова. Шкірка знімається. Пластинки вузькі, білі. Спорова маса біла. Спори (5)6-8(9) Х 5-6 мкм, дрібнобородавчасті. Ніжка 2-5 Х 1,5-2,5 см, коротша за діаметр шапки, біла (зрідка рожевувата), щільна, тверда, донизу трохи звужена і часом рудувата. М'якуш білий, щільний, солодкий, при розрізуванні не змінюється або трохи рудіє, з приємним грибним запахом.
Поширена на Поліссі, в Лісостепу та Прикарпатті. Росте в листяних, зрідка хвойних лісах. Збирають у липні — жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас сушать, засолюють.


Царство:
Гриби (Fungi)
Відділ:
(Basidiomycota)
Клас:
Базидіоміцети(Basidiomycetes)
Підклас:
(Hymenomycetidae)
Порядок:
(Russulales)
Родина:
Сироїжкові (Russulaceae)
Рід:
Сироїжки (Russula)
Вид:
Сироїжка їстівна (Russula vesca)

Комментариев нет:

Отправить комментарий