Дубовик (також Синюх, синяк, Boletus luridus Fr. ex Schaeff.) — гриб з родини болетових (Boletaceae).
Місцева
назва — потім гіркий.
Шапка
5-12(20) см у діаметрі, жовтувато- або коричнюватооливково-бура, іноді до краю
червонувата, тонкобархатиста. стигла майже гола, при дотику синіє. Шкірка
знімається. Пори спочатку вохряно-червонуваті, потім оранжево-червоні,
пурпурово-коричневі або пурпурово-оливкові, від дотику синіють. Спори 9(11)-16 Х 5-7 мкм. Ніжка 7-12(15) Х 2-5(7) см,
щільна, вгорі жовта, внизу червонувата, вкрита червоною сіткою на жовтому фоні.
М'якуш жовтий, у ніжці внизу червонуватий, при розрізуванні на повітрі синіє,
згодом більш-менш зеленіє, з приємним смаком і запахом.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних і мішаних лісах у червні — вересні, умовно
їстівний гриб.
Використовують
після 10-15-хвилинного відварювання (відвар вилити!); про запас солять.
Замість
дубовика іноді помилково збирають отруйний чортів гриб.
Домен:
|
Еукаріоти (Eukaryota)
|
Царство:
|
Гриби (Fungi)
|
Підцарство:
|
Вищі гриби (Dikarya)
|
Відділ:
|
Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
|
Клас:
|
Агарикоміцети (Agaricomycetes)
|
Порядок:
|
Болетальні (Boletales)
|
Родина:
|
Болетові (Boletaceae)
|
Рід:
|
Болетус (Boletus)
|
Вид:
|
Дубовик
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий