пятница, 13 мая 2016 г.

Дубовик (Умовно їстівний)

Дубовик (також Синюх, синяк, Boletus luridus Fr. ex Schaeff.)  гриб з родини болетових (Boletaceae).

Місцева назва — потім гіркий.
Шапка 5-12(20) см у діаметрі, жовтувато- або коричнюватооливково-бура, іноді до краю червонувата, тонкобархатиста. стигла майже гола, при дотику синіє. Шкірка знімається. Пори спочатку вохряно-червонуваті, потім оранжево-червоні, пурпурово-коричневі або пурпурово-оливкові, від дотику синіють. Спори 9(11)-16 Х 5-7 мкм. Ніжка 7-12(15) Х 2-5(7) см, щільна, вгорі жовта, внизу червонувата, вкрита червоною сіткою на жовтому фоні. М'якуш жовтий, у ніжці внизу червонуватий, при розрізуванні на повітрі синіє, згодом більш-менш зеленіє, з приємним смаком і запахом.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних і мішаних лісах у червні — вересні, умовно їстівний гриб.
Використовують після 10-15-хвилинного відварювання (відвар вилити!); про запас солять.
Замість дубовика іноді помилково збирають отруйний чортів гриб.


Домен:
Еукаріоти (Eukaryota)
Царство:
Гриби (Fungi)
Підцарство:
Вищі гриби (Dikarya)
Відділ:
Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:
Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок:
Болетальні (Boletales)
Родина:
Болетові (Boletaceae)
Рід:
Болетус (Boletus)
Вид:
Дубовик

Комментариев нет:

Отправить комментарий