пятница, 13 мая 2016 г.

Зморшок їстівний (Умовно їстівний)

Зморшок їстівний (Morchella esculenta Pers.) — вид грибів із родини Morchellaceae. Місцева назва — ковпачок, сушеребок, коцюрупок.

Шапка 3-6 см заввишки, яйцеподібна, пориста, жовтокоричнева, жовто-бура, з порожниною. Спори 16-20 × 10-12 мкм. Ніжка видовжена 2-4 × 1-2 см, білувата, клейкувата, зморшкувата, порожня. М'якуш білий, з приємним запахом.
Поширений по всій Україні, росте на узліссі, в садах; навесні (квітень). Умовно їстівний гриб.
Використовують свіжим лише після 10-15-хвилинного відварювання (відвар вилити!). Про запас сушать, висушені гриби можна використовувати тільки через три місяці. У зморшках міститься отруйна гельвелова кислота, яка під час варіння переходить у відвар. При вживанні останнього настає гемоліз крові.
Замість зморшка їстівного часом помилково збирають смертельно отруйний гриб строчок звичайний.


Домен:
Еукаріоти (Eukaryota)
Царство:
Гриби (Fungi)
Відділ:
Аскоміцети (Ascomycota)
Порядок:
Pezizales
Родина:
Зморшкові (Morchellaceae)
Рід:
Зморшок (Morchella)
Вид:
Зморшок їстівний

Комментариев нет:

Отправить комментарий