Зморшок їстівний (Morchella esculenta Pers.) — вид грибів із родини Morchellaceae. Місцева
назва — ковпачок, сушеребок, коцюрупок.
Шапка 3-6 см заввишки,
яйцеподібна, пориста, жовтокоричнева, жовто-бура, з порожниною. Спори 16-20
× 10-12 мкм. Ніжка видовжена 2-4 × 1-2 см, білувата, клейкувата,
зморшкувата, порожня. М'якуш білий, з приємним запахом.
Поширений по всій Україні, росте на
узліссі, в садах; навесні (квітень). Умовно їстівний гриб.
Використовують свіжим лише після
10-15-хвилинного відварювання (відвар вилити!). Про запас сушать, висушені
гриби можна використовувати тільки через три місяці. У зморшках міститься
отруйна гельвелова кислота, яка під час варіння переходить у відвар. При
вживанні останнього настає гемоліз крові.
Замість зморшка їстівного часом
помилково збирають смертельно отруйний гриб строчок звичайний.
Домен:
|
Еукаріоти (Eukaryota)
|
Царство:
|
Гриби (Fungi)
|
Відділ:
|
Аскоміцети (Ascomycota)
|
Порядок:
|
Pezizales
|
Родина:
|
Зморшкові (Morchellaceae)
|
Рід:
|
Зморшок (Morchella)
|
Вид:
|
Зморшок їстівний
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий